Cookie beállítások

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunk a működéshez az alapvetően szükséges cookie-kat használ. A felhasználó élmény fokozásához marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat,

Ha dec 15-ig leadod a rendelést, még megérkezik karácsony előtt!

Nyárünneplő Lammas kenyér recept | Boszorkány ünnepek

Fekete Macsek
2023. 07. 27. 16:08:30

boszorkány ünnep: nyárünneplő Lammas kenyér recept

 

Újabb boszorkány ünnephez közeledünk augusztus elsejével, Lammas ünnepéhez. Ez az első aratóünnepünk, amikor a nyár ajándékait és a betakarítást ünnepeljük. Az ünnep egyik jelképe a kenyér, amihez hoztam egy receptet számotokra, ami viszonylag egyszerűen elkészíthető, és ideális ünnepi kenyér lesz a boszorkány oltárodon vagy éppen az ünnepi asztalon, lakomán. Ám, előbb nézzük, mi is az a Lammas.

 

Mi az a Lammas vagy Lughnasad?

A boszorkányok és modern pogányok körében igen elterjedt a kelta évkör ünnepeinek megtartása, amik tulajdonképpen természeti ünnepek és a természet éves ciklikusságához igazodnak. Lammas, vagy más néven Lughnasad az egyik nyári ünnep és az első az aratóünnepek sorában. Ez az ünnep a betakarítás kezdetét is jelzi. Nézzük röviden, mi minden kapcsolódik Lammashoz a szokásokban és a mágikus szimbolikában.

  • Időpont: Lammas július 31. napnyugtától augusztus 1. naplementéig tart.
  • Szokások: Közösségi ünnep, az első aratások ünneplése, kenyérsütés, kukoricababa készítés, lakoma, istenségeknek áldozat
  • Színei: elsősorban a Nap és a beérett gabona színei, arany, sárga, piros, fehér
  • Étel, ital: kenyér, szezonális zöldség-gyümölcs, péksütemények
  • Istenségei: Lugh, Deméter, Apollón, Ízisz, Dionüsszosz
  • Varázslatok, tevékenységek: kenyéráldás, jóslás, talizmán készítés, munka és karrier varázslatok, bőség és jólét varázslat, hála és számvetés
  • Szimbólumok: kenyér, kalász, kukoricababa, napkerék, gabona, napraforgó

Az évkör ünnepeiről és a hozzájuk kapcsolódó boszorkányos ismeretekről és tevékenységekről bővebben ezekből a könyvekből inspirálódhatsz:

  • Boszorkányok megtalált varázskönyve: Kezdő boszorkány könyv. Bemutatja az évkör minden ünnepének mágikus megfeleléseit és a kapcsolódó tevékenységeket, valamint egy-egy az ünnephez ideális receptet is megoszt.
  • Természetmágia: Kezdőknek is ideális boszorkány könyv. Ahogy a cím is mutatja, a fókuszban a természettel összhangban végzett boszorkány praktikák vannak, így az évkör ünnepei is kiemeltek a könyvben. Részletesen átveszi  az évkör ünnepeit, a megfeleléseken túl tippeket és praktikákat oszt meg a boszorkány ünnepek megtartásához.
  • Szív Mágia: Picit haladóbb boszorkány könyv, de azért kezdőknek is érthető. Részletesebben vesz át egy-egy témát, köztük kitér az évkör boszorkány ünnepeire is és haladóbb tippeket és praktikákat oszt meg.

A könyveket beszerezhetitek itt a webshopon, a felsorolásban kattintsatok a szimpatikus könyv linkjére, de a Könyvek boszorkányoknak kategóriában is megtaláljátok őket.

 

Nyárünneplő Lammas kenyér

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre liszt + még 1-2 bögre a formázáshoz
  • 3/4 bögre langyos víz
  • 3/4 élesztő

Opcionálisan adható még hozzá a boszorkány szándékodnak és ízlésednek megfelelően például:

  • rozmaring
  • olíva bogyó
  • aszalt/szárított paradicsom
  • bazsalikom
  • bármilyen zöldfűszer
  • magok
  • bármi, ami számodra a bőséget vagy a nyarat képviseli

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos vizet és belemorzsoljuk az élesztőt, végül a sót is hozzáadjuk. Összekeverjük az alapanyagokat. Kb. olyan tésztát fogunk kapni, mint a galuska tészta.
  2. Letakarjuk a tésztát és állni hagyjuk legalább 3 órát. Van, aki fél napot hagyja pihenni.
  3. Elővesszük a tésztát. Ha szeretnénk valamivel megbolondítani, akkor itt adjuk hozzá a kiegészítő alapanyagokat. Mi szeretjük olíva bogyóval és szárított paradicsommal, ami számunkra a bőséget szimbolizálja. Összekeverjük és kicsit átgyúrjuk a tésztát.
  4. Majd lisztezett felületre tesszük és 1-2 bögre liszttel megformázzuk.
  5. Mehet is előmelegített sütőbe. Ha nincs légkeveréses funkció, akkor olyan edénybe tegyük, aminek van teteje és fedjük le.
  6. Kb. 10-15 percig sütjük 220-240 fokon.
  7. Kivesszük, levesszük az edény tetejét, majd még kb. 10 percig sütjük, picivel alacsonyabb hőfokon, úgy 200-220 fokon. Addig süssük, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
  8. Ha kivettük, megvárjuk amíg kihűl és lehet is szeletelni. Tehetjük az oltárra, az ünnepi asztalra vagy akár lakomát is rendezhetünk Lammas alkalmára.

Látványosabb, videós formában megtalálod ezt a receptet a Tiktok oldalamon, itt: Lammas kenyér recept videó

Jó étvágyat az ünnepi kenyérhez és boldog Lammast!

 

 


Remélem tetszett ez a kis boszorka recept. További boszis témákért nézz körül boszorkány blogomon vagy a Fekete Macsek közösségi felületein. Ha van kedved, böngéssz spirituális és mágikus termékeket a webshopban!

Tartalomhoz tartozó címkék: Évkör és Boszorkány ünnepek